Pfizer slutar leverera läkemedel till avrättningar

Läkemedelsbolaget Pfizer skärper regler för att läkemedel inte ska användas vid avrättning av dödsdömda fångar.

16 maj 2016, kl 10:31
0

Annons

I slutet av förra veckan meddelade Pfizer att företaget inför svepande kontroller av distributionen av sina läkemedel. Detta för att säkerställa att preparaten inte används i dödliga injektioner till dödsdömda fångar i USA, skriver New York Times.

Fler än 20 amerikanska och europeiska läkemedelsföretag har redan infört den här typen av begränsningar, med hänvisning till moraliska eller affärsmässiga skäl.

Pfizers beslut ses som en milstolpe i och med att alla av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA hittills godkända läkemedel nu stoppats för försäljning i avrättningssyfte.

Dock kan amerikanska delstater som utför dödsstraff fortfarande använda sig av dödliga injektioner genom att blanda olika tillåtna produkter. Vissa delstater har på senare år också beslutat om att, när det inte finns injektioner att tillgå, få använda sig av alternativa avrättningsmetoder som elektriska stolen, arkebusering eller gaskammare.

Tidigare användes det danska läkemedelsföretaget Lundbecks epilepsiläkemedel, pentobarbital, vid avrättningar i flera amerikanska delstater. Efter påtryckningar, bland annat i sociala medier, fattade dock företaget år 2011 beslutet om att skärpa reglerna för användning av preparatet, med ett slags slutförbrukaravtal. Det innebär att de som köper preparatet förbinder sig att inte sälja det vidare till avrättningar.

Med det nya programmet för hantering av läkemedlet får sjukhus och behandlingshem fortfarande tillgång till läkemedlet i terapeutiska syften, men alla beställningar av läkemedlet granskas. Detta för att preparatet inte ska distribueras till fängelser i amerikanska delstater där dödstraff tillämpas med dödlig injektion.

Substansen pentobarbital tillhör gruppen barbiturater, en äldre typ av ångestdämpande och sömngivande läkemedel som i höga doser hämmar andning och hjärtverksamhet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng