Annons

Säkrare läkemedelsförpackningar lanseras

Stora Enso och Orion introducerar en serie läkemedelsförpackningar utrustade med så kallad RFID-teknik. I USA ska alla läkemedelsförpackningar inom några år vara försedda med tekniken för att komma åt problemet med förfalskade läkemedel.

1 mar 2006, kl 12:53
0

Annons

Radiofrekvensidentifiering, RFID, är en relativt ny teknik som utnyttjar små elektroniska märkbrickor som kan läsas av på avstånd med en antenn. Idag används den till exempel i bilnycklar. Förutom att RFID är en betydligt säkrare märkning är streckkoden innebär tekniken att varje förpackning får en unik identifikation.

Den nya programvaran används av Orion Pharma för att kontrollera äktheten hos produkterna genom hela distributionskedjan. Läkemedlen ska säljas på utvalda apotek i Finland och Estland.

Initiativet är ett sätt att förbereda sig för framtida krav. Om spårbarhet blir obligatorisk i USA måste alla förpackningar för den amerikanska marknaden vara utrustade med RFID-teknik. Idag spåras förpackningarna med hjälp av partiets tillverkningsnummer. I USA räknar man med att cirka tio procent av alla läkemedel är förfalskningar.