Annons

Nytt vapen mot läkemedelspirater

Bayer HealthCare har lanserat ett nytt sätt att skydda sina läkemedel mot förfalskade kopior. Lösningen är en folieteknik som gör att förpackningarna av potensläkemedlet Levitra får unika ?fingeravtryck?.

2 mar 2006, kl 11:12
0

Potensläkemedel är en av de stora läkemedelsgrupperna i riskzonen för illegala kopior. Men med de nya förpackningarna och den bakomliggande antikopieringstekniken, som gör att förpackningarna får ?fingeravtryck?, blir det näst intill omöjligt att kopiera det populära läkemedlet, hävdar Bayer i ett pressmeddelande.

– Fingeravtrycken på förpackningen görs redan i valsningen av folien och ger en optisk effekt som är näst intill omöjlig att efterlikna, berättar Niclas Ringberg, landschef för läkemedelsdivisionen inom Bayer HealthCare i Sverige.

Nyligen belönades förpackningen och den nya antikopieringsteknologin, som utvecklats av Constania Packaging/Teich, med förpackningspriset Alufoil Trophy 2006. Juryn bakom priset motiverade sitt beslut med att förpackningslösningen för Bayers läkemedel Levitra (vardenafil) är en lösning som tar tag i själva roten av det ökade problemen med illegala piratkopior inom läkemedelsbranschen.

– Det här är en oerhört viktig fråga. Ytterst handlar detta om patientsäkerhet och är därmed en av de frågor vi prioriterar allra högst för närvarande, fortsätter Niclas Ringberg.

Nyligen inrättade Läkemedelsverket den så kallade ?Olaga gruppen? som kommer att ha till uppgift att upptäcka falska läkemedel och skydda konsumenterna. Inom den Europeiska branschorganisationen EFPIA, liksom svenska LIF pågår också ett arbete om hur patienter kan skyddas för olaga produkter.