Annons

Emend prisad för bästa förpackning

MSD:s nya läkemedel aprepitant (Emend), prisades med diplom under Riksstämman av Apoteket för bästa förpackning.

29 nov 2004, kl 19:29
0

Annons

Aprepitant ska ges som profylax mot tidigt och sent illamående och kräkningar vid högemetogen cisplatinbaserad kemoterapi vid cancer, som en del av en kombinationsterapi. Juryns motivering till diplomet lyder:

?Besked om cancer innebär en omtumlande och chockartad upplevelse för många människor. Ska personen samtidigt inleda en läkemedelsbehandling ställer detta stora krav på förpackningens utformning så att läkemedlet används på rätt sätt. MSD har åter visat prov på en pedagogisk och instruktiv förpackningslösning för läkemedelsanvändare som befinner sig i en svår situation.?

Diplom fick även PharmaPak från StoraEnso och Salvemed EasyPack. från Cederroth, utformad av Pond. Juryn menar att PharmaPak introducerar ?ett nytt koncept i fråga om barnsäkerhet men med bibehållen användarvänlighet för äldre och för en väl genomtänkt förpackningslösning som kan anpassas till olika slags produkter inom läkemedelsområdet.? Salvemed EasyPack belönas för att den ?är estetiskt tilltalande, miljömässigt acceptabel och väl anpassad till butiksledet. De fyller dessutom högt ställda krav på användarvänlighet.?

Ett hedersomnämnande går till PhaSeal Carmel Pharma, med motiveringen att den har ?bidragit till en säkrare hantering av starkt toxiska läkemedel på apotek och i sjukvården.? Dessutom får Nackademin ett hedersomnämnande: ?Studenterna vid linjen för teknisk förpackningsdesign som har gjort ett antal ambitiösa idéskisser till nya förpackningar i apoteksledet. Skisserna har krävt att de på egen hand tillägnat sig omfattande kunskaper om de villkor och krav som ställs på funktionella läkemedelsförpackningar.?