LFN omprövar inte sitt beslut

Den 23 februari diskuterade LFN den kritik som riktats mot myndigheten sedan beslutet om läkemedel för magsyrarelaterade sjukdomar den 19 januari. Men LFN:s ordförande Axel Edling har inte funnit någon anledning att ompröva det kontroversiella beslutet.

1 mar 2006, kl 00:43
0

Beslutet, där många läkemedel tappade sin subvention, och på sikt riskerar att inte tillhandahållas av företagen, drabbar bland annat små barn som behöver läkemedlen under lång tid och ofta i flytande form.
– Barnen ska inte komma i kläm, klargör LFN:s ordförande Axel Edling.

Men LFN kommer inte att ompröva beslutet. Enligt Axel Edling är en dialog med barnläkare lösningen till problemet.
– De här läkemedlen är inte godkända att användas på små barn. Därför måste vi hitta en annan lösning.
Astrazeneca har inför genomgången inte heller skickat in något underlag till LFN som stödjer användningen av Losec Mups till de riktigt små barnen.

Men reaktionerna på LFN:s beslut från läkarhåll är starka.
– De rycker undan mattan för de här barnen, säger Per Thunqvist, läkare på Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm.
– Losec Mups fungerar, det vet vi efter lång erfarenhet. Vanligt omeprazol fungerar inte.

Axel Edling hänvisar också till landstingens skyldighet att enligt Hälso- och sjukvårdslagen tillhandahålla sjukvård till medborgarna. En lösning som skulle kunna innebära att landstingen tar kostnaden för läkemedlen istället för föräldrarna.

Anders Wessling, som var projektledare för genomgången av läkemedel mot sjukdomar orsakade av magsyra, berättar dock att en idé som man diskuterat är att läkemedel som tidigare varit subventionerade för barn kanske fortsatt kan bara det.
– Men om det är praktiskt genomförbart har vi inte analyserat ännu.

Kritiken som riktats mot LFN från barnfarmacevter och barnläkare, som Läkemedelsvärlden skriver om i nr 3/06 (länk till höger), kommer LFN att besvara inom en vecka, enligt Axel Edling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng