Så mycket fick apoteken i glesbygdsstöd förra året

Så mycket fick apoteken i glesbygdsstöd förra året

Västerbotten får mest i glesbygdsbidrag – både vad gäller den totala summan och för ett enskilt apotek.

26 jun 2019, kl 16:14
0

Totalt fick 33 apotek nästan 11 miljoner kronor i glesbygdsbidrag förra året. Det står klart sedan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fördelat ut stödet bland de ansökande apoteken som uppfyllde kraven.

Glesbygdsbidrag till apotek har delats ut sedan 2013 och är ett bidrag från staten för att säkerställa att det finns apoteksverksamhet även i glesbygd.

– Patienter ska kunna hämta ut medicin och få rådgivning även i glesbygden, säger Pontus Johansson, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande

Liksom tidigare år hör Västerbotten och Jämtland till de regioner som fick mest bidrag. Totalt fick tio apotek i Västerbotten dela på drygt tre miljoner kronor. Med drygt 580 000 kronor fick apoteket i Jörn, som ligger i Västerbotten, det största stödet av alla 33 apotek som fick bidrag.

I Jämtland fick sex apotek dela på totalt 2,2 miljoner kronor. Det apotek som fick minst i bidrag ligger i Lenhovda i region Kronoberg, och fick drygt 76 000 kronor.

Förra året publicerade TLV en uppföljning av effekten av glesbygdsbidraget. I den konstaterar myndigheten att tack vare bidraget finns nästan alla apotek i glesbygd kvar även efter omregleringen.

– Vi konstaterar att bidraget haft avsedd effekt och bidrar till att upprätthålla en god läkemedelsförsörjning i hela landet. Om inte bidraget funnits bedöms tillgången till apoteksservice i glesbygd varit sämre, säger Pontus Johansson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng