Annons
Apotek i Västerbotten får mest i glesbygdsbidrag

Apotek i Västerbotten får mest i glesbygdsbidrag

Drygt tio miljoner kronor får 34 apotek i landet dela på när i TLV:s utdelning av glesbygdsbidrag för förra året.

1 jun 2017, kl 10:46
0

Av 35 ansökningar beviljades 34 stycken bidrag för att driva apotek i glesbygd. Totalt delar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV ut drygt tio miljoner kronor till dessa apotek att dela på. Bidraget delas ut retroaktivt och gäller verksamhetsåret 2016.

Störst bidrag till ett enskilt apotek delas ut till Apotek Hjärtat i Jörn i Västerbottens län, som får drygt en halv miljon kronor i bidrag.

Även bland de elva län som får bidrag utmärker sig Västerbotten som det län som får mest, totalt drygt 2,5 miljoner kronor, fördelat på tio apotek.

Näst mest får Jämtlands län med 1,5 miljoner kronor till sju apotek följt av Västernorrlands län med knappt 1,3 miljoner kronor fördelade på tre apotek. Minst bidrag får Gotlands län med drygt 100 000 kronor, som dock går till ett enskilt apotek i Klintehamn.

Förra året delade TLV ut knappt tio miljoner kronor i glesbygdsbidrag till 36 stycken apotek.

Glesbygdsbidraget till apotek är ett statligt stöd som delas ut i enlighet med ett beslut från Europeiska kommissionen från 2011 för att ”skapa förutsättningar för god läkemedelsförsörjning och tillgång till farmaceutisk kompetens i glesbygden.”

Ett enskilt apotek kan som mest få 715 000 kronor i bidrag, minus 4,5 procent av apotekets försäljningsintäkter av receptförskrivna läkemedel.