Annons

Roche rapporterade inte biverkningar

Läkemedelsföretaget Roche ska ha missat att rapportera in allvarliga
biverkningar för en rad läkemedel. Roche menar att
biverkningsrapporterna inte påverkan säkerhetsprofilen för läkemedlen.

7 jun 2012, kl 12:33
0

Annons

Roche ska ha tagit emot ett stort antal biverkningsrapporter, men inte skickat vidare dem till myndigheter som företagen ska göra. Det visade sig vin en rutininspektion av Roche som gjordes av det brittiska läkemedelsverket, skriver Aftonbladet. Myndigheten räknar med att det rör sig om biverkningar från minst 80 000 patienter. Totalt gäller det 24 läkemedel i olika styrkor,, som alla säljs i Sverige, enligt Läkemedelsverket. Av rapporterna är cirka 15 000 dödsfall, merparten, cirka 13 000 är rapporter för patienter med cancersjukdomar.

Läkemedelsverket kommer att bidra i utvärderingen av data framför allt för de läkemedel som Sverige har ansvar för inom det europeiska samarbetet. “I nuvarande kunskapsläge finns ingen anledning för patienter och förskrivare att vidta några åtgärder.” skriver man i ett pressmeddelande.

Roche menar att det var oavsiktligt att biverkningsrapporterna inte skickades vidare till myndigheter. Företaget arbetar nu med hälsovårdsmyndigheter och EMA för att ta itu med problemet.
?Utifrån våra bedömningar hittills har ingen påverkan på säkerhetsprofilen för någon av våra läkemedel hittats. Alla berörda läkemedel är väl etablerade på marknaden och deras säkerhetsprofil baseras på en grundlig analys av stora kliniska databaser. Den fullständiga utvärderingen beräknas vara klar i januari 2013.? skriver företaget i ett pressmeddelande.

Uppdaterad den 7 juni kl 17:00.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng