Annons

Roche lovar att släppa Tamiflu-data

Efter en intensiv kampanj för att få Roche att ge oberoende forskare tillgång till fullständiga data kring Tamiflu ger nu läkemedelsföretaget med sig. Men de har lovat det förut.

5 apr 2013, kl 10:28
0

Annons

Foto: iStockphoto

Tidskriften BMJ gick i höstas ut och krävde tillgång till fullständiga data från Roches studier om influensaläkemedlet Tamiflu (oseltamivir). BMJ menade att det fanns osäkerheter om läkemedlets effektivitet och fick stöd av bland annat Cochrane Collaboration och kampanjen All Trials. Efter påtryckningar lovade Roche i slutet av februari att göra viss data tillgänglig till en extern oberoende expertpanel.

Men nu har Roche lovat forskare från Cochrane tillgång till fullständiga studierapporter, CSR, från alla 74 Rochesponsrade Tamiflu-studier under de kommande månaderna, skriver BMJ. Cochrane välkomnade Roches initiativ, men var avvaktande då Roche redan 2009 lovade tillgång till data utan att fullfölja sitt löfte. 

Studierapporterna kommer att redigeras för att säkerställa att patientintegritetet hålls och för att skydda ekonomiska intressen. Enligt BMJ är Cochranegruppen orolig att denna redigering kan försvåra analys och tolkning av resultaten.

Andra grupper var tillfredsställda med Roches löfte, men menade att företaget borde gjort informationen tillgänglig tidigare och inte först efter en stor kampanj.

Många länder har Tamiflu i pandemilager, bland annat Sverige. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng