Svenskar tar risker för att slippa läkarkontakt

Var femte svensk är beredd att köpa receptbelagda läkemedel på olaglig väg trots att de är medvetna om riskerna. Inställningen är lika vanlig hos vuxna som bland ungdomar.

5 apr 2013, kl 09:30
1

Det är Ungdomsbarometern som på uppdrag av Läkemedelsverket genomfört en undersökning för att ta reda på svenskarnas inställning till att köpa receptbelagda läkemedel på andra ställen än godkända apotek. Totalt har 3500 personer i åldrarna 15-64 år deltagit i undersökningen.

Resultaten visar att 20 procent av dessa är beredda att köpa läkemedel som kräver recept från osäkra källor utan att ha recept eller läkarkontakt. Undersökningen visar att köpen sker även om personen i fråga är medveten om att det kan innebära risker, som att de läkemedel man köper är verkningslösa eller innehåller annat än det som anges på förpackningen.
– Vi har i en tidigare undersökning sett att ungdomar är beredda att ta dessa risker men den senaste studien visar att mönstret går igen i alla åldersgrupper, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket.

Av undersökningen framgår att 60 procent av de tillfrågade anser sig ha en god eller hyfsad förmåga att själva avgöra vilka receptbelagda läkemedel de behöver utan att ha en vårdkontakt. Hälften av deltagarna över 40 år kan till exempel tänka sig att använda receptbelagda läkemedel mot kroniska sjukdomar utan att ha fått recept från läkare.
– Vi har sett en förändring i attityd de senaste åren där svenskarna ställer sig mer tillåtande till att köpa receptbelagda läkemedel från icke-godkända försäljningsställen på nätet. Det kan ha att göra med att vi handlar mer och mer på nätet överlag, säger Carolina Birgner.

Hon säger att man som konsument ska vara medveten om att man som konsument ska vara uppmärksam.
– De webbplatser som  säljer receptbelagda läkemedel till konsument utan recept från vården bedriver olaglig verksamhet.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kan även ha att göra med att det är förbaskat svårt att få läkartider och därtill kunna få hos en klok läkare, dvs en som inte är fem minutare är ännu svårare. Så ja, då är det lättare att köpa det man behöver via andra kanaler….

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng