Ska kunna motsätta sig utbyte

Patienter ska kunna neka byte till läkemedel som har sämre ersättningsskydd och Apoteket Farmaci ska bli kvar inom Apoteket AB. Det föreslås i det andra delbetänkandet i Läkemedels- och apoteksutredningen.

5 apr 2013, kl 12:08
0

Sofia Wallström lämnade på fredagen över det andra delbetänkandet i Läkemedels- och apoteksutredningen till regeringen. Betänkandet heter ”Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna”.

Sofia Wallström föreslår bland annat att skyddet vid läkemedelsskador ska förbättras. Apoteken föreslås vara tvungna att informera patienten om det utbytbara läkemedlet inte omfattas av försäkringen. Patienten ska då kunna motsätta sig byte. När det gäller läkemedel som inte omfattas av utbytessystemet ska patienten också få information om ersättningsskyddet. Men det ansvaret föreslås ligga på förskrivaren.

På grund av EUs regelverk är det inte möjligt att tvinga företagen att ingå i Läkemedelsförsäkringen, menar man i delbetänkandet.

Ett förslag för att få miljövänligare läkemedel är att skapa ett system med frivillig miljöklassificering och miljöpremier. Det pågår just nu ett projekt om det inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin. När utredningen är klar föreslår Wallström att Läkemedelsverket och TLV ska få i uppdrag att ta fram en försöksverksamhet som en del av utbytessystemet.

Delbetänkandet föreslår även att Apoteket Farmaci ska fortsätta tillhöra Apoteket AB. Det ska fortsatt finnas vissa krav på begränsning och särskilda krav på redovisning och uppföljning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng