Annons

Risken för adhd ökar med paracetamol

En dansk studie visar på ökad risk för adhd om modern använt paracetamol under graviditeten.

25 feb 2014, kl 11:13
0

Annons

Studier om riskerna med paracetamol under graviditeten avlöser varandra. 
Den senaste, en dansk, antyder att risken för adhd hos barn ökar om modern använt paracetamol under graviditeten.

Studien baseras på data från 64 000 gravida kvinnor mellan 1996 – 2002. Såväl i den danska socialstyrelsen som EUs biverkningskommitté kommer resultatet från den här studien att granskas.

I studien uppger mer än hälften av de gravida kvinnorna att de använt paracetamol under graviditeten, den förhöjda risken för ADHD ökar med konsumtionen. Det tycks som risken också är större om paracetamol använts mot slutet av graviditeten. Risken för adhd ökade med 10-30 procent.

Men de flesta som tagit paracetamol får inte barn med funktionshindret, påpekar forskaren Jorn Olsen till Videnskab.dk. 
– Om 7 av 100 pojkar som föds får adhd kan siffran bli 8-9 av 100 om de gravida använt paracetamol.

På ett individuellt plan är det alltså ingen större riskökning, men på samhällelig nivå handlar det om många barn. Om resultatet stämmer. De danska forskarna är först i världen med att finna det här sambandet. Eftersom det är en observationsstudie kan resultaten inte fastslå ett orsakssamband. Men forskarna påpekar att kopplingarna fanns kvar när de justerat för andra faktorer. 

För en tid sedan presenterades en studie som visade att nyfödda möss som injicerades med paracetamol kan få beteendestörningar och en norsk epidemiologisk studie har visat på en möjlig koppling mellan ett stort intag av paracetamol under graviditet och neurologiska störningar hos barn. De två studierna, liksom den här, har inte föranlett några omedelbara ändringar i behandlingsrekommendationerna till gravida. Men fynden har hamnat på den europeiska biverkningskommittéens bord.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng