Granskar statens roll för läkemedelsinformation

Statliga myndigheter utbyter inte producentoberoende information tillräckligt effektivt, anser Riksrevisionen och startar en granskning.

25 feb 2014, kl 10:04
0

Riksrevisionen har påbörjat en granskning för att undersöka om regeringen och myndigheterna på läkemedelsområdet effektivt bidrar till att det finns säkra läkemedel på marknaden och att informationen är tillförlitlig och tillgänglig.

Prissättning av läkemedel eller apotekens roll ingår inte i granskningen.
– Granskningen handlar om kunskapsspridningen och statens roll i den liksom de myndigheter som arbetar med kunskapsspridning, säger projektledaren Petra Jonvallen på Riksrevisionen.

– I vår förstudie har vi fått uppfattningen att staten idag inte tillräckligt bra ser till att den producentoberoende kunskapsspridningen når ut och att olika statliga myndigheter inte heller byter sådan information med varandra på ett effektivt sätt. Det här är hypoteser som vi nu arbetar vidare med.

Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, liksom SBU, Socialstyrelsen och regeringen ingår i granskningen. Den ingår i en serie på samma tema under namnet, Staten och vården. Resultatet ska presenteras i en rapport i december i år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng