Rimonabant godkänt i EU

Det uppskrivna läkemedlet rimonabant (Acomplia) har nu erhållit godkännande från den europeiska kommissionen.

22 jun 2006, kl 13:39
0

Enligt beslutet ska rimonabant användas i kombination med diet och motion för behandling av fetma (BMI >= 30kg/m2), eller övervikt (BMI >27kg/m2) om patienten har samtidiga riskfaktorer, såsom typ 2-diabetes eller för höga blodfetter.

Godkännandet gäller samtliga 25 EU-länder för dosen 20 mg per dag. Först på tur står Storbritannnien i juli, följt av Danmark, Irland, Tyskland, Finland och Norge under andra halvan av 2006. Enligt ett presmeddelande från Sanofi-Aventis beräknas rimonabant finnas tillgängligt för svenska läkare och patienter i början av 2007.

Till grund för beslutet ligger Rio-studierna med totalt 6600 patienter, varav 4500 följdes i upp till två år. Enligt Rio-studierna gav rimonabant en signifikant viktminskning, mindre midjemått, lägre HbA1c-värde, sänkta triglyceridvärden samt ökade HDL-kolesterolnivåer.

Dock har det i studierna också rapporterats om biverkningar samt att många patienter avbröt behandlingen i förtid, drygt 16 procent, främst på grund av illamående, humörpåverkan, depression, oro och yrsel.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng