Effektiva hivläkemedel har inte sänkt ettårsmortaliteten

Tio år med effektiv antiretroviral behandling mot hiv har gett bättre viruskontroll, men många dör fortfarande under första behandlingsåret. Det visar en studie i senaste numret av Lancet. En anledning till den dåliga prognosen kan vara att en högre andel av de studerade patienterna kommer från områden med hög incidens av tuberkulos.

7 aug 2006, kl 16:49
0

Margaret May och hennes kolleger vid universitetet i Bristol har analyserat data från 22 200 hivinfekterade patienter som fått antiretroviral kombinationsbehandling (HAART) för första gången mellan 1995 och 2003. Studien visar att trots att hiv-viruset kunnat kontrolleras bättre under det gångna decenniet har dödligheten i aids under första behandlingsåret inte sjunkit totalt sett.
En anledning kan vara att fler av patienterna som ingick i studien kommer från områden med hög förekomst av tuberkulos.
En annan anledning är att patienter börjat med behandling i ett senare skede av hiv-infektionen än vad som rekommenderas. Tidig diagnos och behandling är nödvändigt för att förebygga aids, poängterar forskarna. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng