Annons

Amerikanska patienter har rätt att köpa experimentella läkemedel

En domstol i USA har beslutat att patienter med dödliga sjukdomar, där inget behandlingsalternativ finns, har rätt till att köpa och använda experimentella läkemedel, så tidiga som i fas I.

8 aug 2006, kl 17:55
0

Annons

Enda kravet som domstolen ställer är att läkemedlen är testade säkra. Någon effekt behöver ännu inte ha visats. Det betyder att läkemedel redan i fas I kan komma att säljas till svårt sjuka patienter utan annan behandling.

Men domstolen var inte enig, två domare var positiva medan den tredje var negativ. Domare Judith Rodgers menade ?att hindra någon från att använda sådana läkemedel inte överensstämmer med människors frihet djupt rotad i landets historia och tradition?. Däremot ansåg domare Thomas Griffith att ?jag har allvarliga betänkligheter hur en domstol kan veta att den mindre av två onda ting uppnås när man ger dödligt sjuka patienter tillgång till experimentella läkemedel, speciellt med de risker dessa läkemedel bär med sig?.

Det är patientorganisationen Abigail Alliance som har drivit fallet ända upp till en domstol för överklaganden i Washington, som nu fått rätt. Abigail Alliance har som enda uppgift att driva frågan om bättre tillgång till experimentella läkemedel för svårt sjuka människor.

Fallet är dock inte avslutat ännu. Det amerikanska läkemedelsverket FDA vill att fallet tas upp igen i en större domstol. FDA menar att i ett system där experimentella läkemedel tidigt görs tillgängliga, blir det allt svårare att få fram data på säkerhet och effektivitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng