Ketamin gav snabb effekt på depression

Patienter med svår depression, som inte svarat på tidigare behandling, upplevde en snabb förbättring när de fick injektion med en låg dos av narkosläkemedlet ketamin. Det visar en mindre amerikansk studie.

9 aug 2006, kl 13:49
0

DEPRESSION Forskare vid det amerikanska National Institute of Mental Health, NIMH, genomförde en liten studie på 18 patienter som i genomsnitt hade varit sjuka i 30 år och i medeltal prövat sex olika antidepressiva läkemedel utan framgång. Försökspersonerna fick antingen en intravenös dos av ketamin eller placebo.

Läkemedlet hade en dramatisk effekt och 71 procent av de patienter som fick ketamin förbättrades inom en dag och 29 procent var närmast symptomfria inom 24 timmar. Även efter en vecka var 35 procent i ketamingruppen väsentligt förbättrade.
Patienterna i placebogruppen rapporterade ingen förbättring.
Konventionell antidepressiv behandling kan uppnå liknande resultat efter åtta till tio veckor.

Narkosläkemedelet ketamin är känt för att orsaka hallucinationer och i Sverige narkotikaklassades läkemedlet förra året eftersom det också är starkt beroendeframkallande.

Ketamin verkar genom att blockera NMDA-receptorer och läkemedel inom klassen har också prövats för behandling av neurogen smärta.
De idag använda antidepressiva läkemedlen riktas främst mot signalsubstansen serotonin, men allt mer tyder på att dessa läkemedel även påverkar NMDA-receptorer.

Forskarna vid NIMH fann att den euforiska effekten av ketamin klingade av när den antidepressiva effekten trädde in.
Studien publicerades i augustinumret av Archives of General Psychiatry (se länk).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng