Reumatiker mailbombar Läkemedelsverket

Reumatikerförbundets ordförande uppmanar medlemmar som inte får ut sina mediciner inom 24 timmar att anmäla apoteket.

25 aug 2011, kl 13:11
2

Patientorganisationen för reumatiker var positiva till en omreglering av apoteksmarknaden. Men i sitt remissvar krävde man samtidigt att 24-timmarsregeln skulle gälla också på den nya marknaden.
I en undersökning från Konsumentverket uppger betydligt fler kunder idag att man inte får sitt läkemedel i tid. Och nu uppmanar Reumatikerförbundet medlemmar som får vänta mer än 24 timmar på sina mediciner att så att säga mailbomba Läkemedelsverket.
? Nej mailbomba vill jag nog inte kalla det, säger ordförande Anne Carlsson om uppmaningen.

Däremot tycker
hon det är dags att Läkemedelsverket börjar agera med mer tyngd än hittills och många anmälningar kanske kan bidra, hoppas hon.
? När jag ringde Läkemedelsverket sa de att lagen är svår att tyda, men i så fall får de väl prata med lagstiftaren.
Anne Carlsson säger att många medlemmar ringt henne och berättat att de inte får ut sina mediciner.
? Många gråter faktiskt.
Och när hon själv gav sig ut en onsdagseftermiddag för att hämta ut sina egna mediciner fanns inte tre av fyra inne.
? Ok sa jag då kommer jag igen imorgon, men det gick inte heller, på fredag skulle de ha dem inne.
På nästa apotek kunde hon få ut två av sina läkemedel, men fick samma svar för de resterande.
? När jag påpekade att regeln säger 24 timmar fick jag veta att så var det inte. När jag sa att jag skulle anmäla det till Läkemedelsverket sa farmacevten att det var bra om jag gjorde det, för de hade sådana problem med det här.
? Jag vet inte om det här är apotekens sätt att protestera mot de nya reglerna med månadens vara. Men om det är så får de göra upp det med TLV på något annat sätt.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag har nu studerat till apotekstekniker i två dar och läst några artiklar i apotekstidningar. Jag kan säga att Farmacevtens svar, att det var bra om hon anmälde, inte är en protest. Apoteken kan helt enkelt inte påverka leveranstiderna, det kan bara leverantörerna göra, så det är där en förändring behövs i så fall. Eller så kan kunder komma och beställa läkemedlet några dagar innan de har slut.

  2. Tidigare på monopoltiden fanns inget krav på 24 timmarsregeln. Har man en kronisk sjukdom låter det märkligt att man måste ha sitt läkemedel inom 24 timmar. Borde man inte ha bättre framförhållning. Tillgängligheten på läkemedel har ökat enormt sedan vi har fått bort monopolet. Tack för det!