Vuxna danskar får gratis vaccin mot mässling

Vuxna danskar får gratis vaccin mot mässling

Efter den senaste tidens utbrott av mässling erbjuds nu även vuxna danskar gratis vaccinering. Något som inte är aktuellt i Sverige.

25 aug 2011, kl 18:26
1

Annons

I flera europeiska länder har man på senare tid haft utbrott av mässling. I Danmark har drygt 80 fall av sjukdomen rapporterats hittills i år, varav ungefär hälften behövde sjukhusvård.
För att få bukt med sjukdomen har nu de danska myndigheterna beslutat att också vuxna ska erbjudas gratis vaccination.

I Sverige är
vaccinationsskyddet generellt gott, över 90 procent medan man i Danmark har en täckning på cirka 85 procent. I Sverige har ett tjugotal fall konstaterats hittills i år, varav 14 gällde ovaccinerade personer.
Att också i Sverige erbjuda vuxna gratis vaccinering är dock inte aktuellt.
? I Danmark är det betydligt enklare att fatta ett sådant beslut, eftersom staten köper upp och beslutar, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.
I Sverige är det landstingen själva som fattar sådana beslut och enligt Smittskyddsinstitutet har inget landsting erbjudit vuxna gratis vaccinering mot mässling.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag är 75 år och har inte haft mässling. Om det nu är på väg en ganska utbredd epidemi varför kan inte vi äldre i Sverige få bli vaccinerade via landstinget.
    Mvh Inger Olsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng