Rekordmånga nya läkemedel godkända

Många nya läkemedel godkändes förra året både i USA och Europa. EMA rekommenderade 93 läkemedel för godkännanden, men bara 39 nya verksamma substanser.

15 jan 2016, kl 11:31
0

Annons

Foto: iStockphoto

Nya aktiva substanser:

2013: 34
2014: 40
2015: 39

Källa: EMA

I USA godkändes 45 nya läkemedel förra året. Så många har inte godkänts sedan 1996, då 53 läkemedel godkändes.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, rekommenderade 93 läkemedel för godkännande. Inte sedan 2009 rekommenderades fler, då 117 gjorde det. Dock är endast 39 av dem nya verksamma läkemedelssubstanser, jämfört med 40 och 34 år 2014 respektive 2013.

– Man får tänka på att när det är många nya läkemedel kan också många vara generika, säger Kristina Dunder som är läkare och senior expert på Läkemedelsverket.

Ett av de mest uppmärksammade godkännanden förra året var det kvinnliga medlet för ökad sexlust, Addyi. Det godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, i augusti förra året. Preparatet avvisades först två gånger för att sedan godkännas trots många läkares varningar. Preparatet är dock försett med en varningstext, innehållande ett antal varningar. FDA kräver också att Sprout Pharmaceuticals, som marknadsför Addyi, ska göra tre stycken kliniska studier som ytterligare undersöker biverkningsriskerna.

Andra uppmärksammade preparat under förra året är de nya blodfettssänkande terapier som ges som injektioner, så kallade PCSK9-hämmare, och en medicin mot hjärtsvikt. Även de nya PD1-hämmarna, som behandling mot malignt melanom och lungcancer, sticker ut från förra årets godkännanden.

– Det är en helt ny klass av läkemedel som visar speciellt lovande effekter vid malignt melanom, säger Kristina Dunder.

Kristina Dunder konstaterar att cancerläkemedel är den grupp där allra flest godkännanden finns samt att det är den gruppen man kan förvänta sig störst utveckling inom framöver.

– Vi hjälper även till med vetenskaplig rådgivning till företag med läkemedel i utvecklingsfas och där ser vi att det fortfarande är en stor dominans gällande onkologi. Därför verkar som det som att den största utvecklingen sker inom cancerläkemedel framöver också, säger hon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng