Recipharm inleder produktion av jodtabletter

Svenska Recipharm har tagit beslut att tillverka jodtabletter, trots att företaget ännu inte har någon order på gång. Första leveransen är klar om tre veckor.

18 mar 2011, kl 12:12
0

Det är i företagets tillverkningsanläggning i Årsta utanför Stockholm som tillverkningen av jodtabletter är i gång sedan drygt en vecka. Den första leveransen väntas vara klar om tre till fyra veckor, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Anledningen till att Recipharm startat produktionen är inte att de fått någon order utan att de räknar med att efterfrågan kommer att öka till följd av den pågående kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. Bland annat tror man att USA kommer att stå för beställningar där lagrena av jodtabletter håller på att ta slut.

Inga tabletter kommer att hinna skickas till Japan under krisfasen men Carl-Johan Spak, affärsenhetschef på Recipharm säger till Ekot att det ökade fokuset på riskerna med kärnkraft gynnar bolaget.
– Det här är något som man måste ta ansvar för runt om i världen och se till att man har ett bra lager där det skulle behövas, säger Carl-Johan Spak.

På torsdagen gick  Läkemedelsverket ut med att de avråder folk i Sverige att ta kaliumjodtabletter i förebyggande syfte.