Receptfritt dagen efter-piller godkänt i USA

Det kontroversiella dagen efter-pillret har nu godkänts som receptfritt alternativ i USA efter många och långa diskussioner. Från slutet av året kommer det att finnas tillgängligt – men bara på apotek.

25 aug 2006, kl 11:57
0

Det i USA mycket kontroversiella akut p-pillret, som fyndigt kallas Plan B, görs nu alltså tillgängligt receptfritt för alla som är 18 år eller äldre. Sedan 1999 har det funnits tillgängligt på recept.

Plan B kommer bara att säljas bakom disk på apotek, som måste kontrollera fotolegitimation på alla som köper. Flickor yngre än 18 år måste fortfarande först gå till en läkare. Något som både tillverkaren, lagstiftare och andra sagt att de vill ändra på. Åldersrestriktionen kommer, efter krav från FDA, att kontrolleras av företaget bakom Plan B, Barr Pharmaceuticals.

Bland flera grupper i samhället är Plan B ett önskat tillskott då det i USA varje år sker tre miljoner oplanerade graviditeter. Andra som är kritiska till läkemedlet menar att det ökar risken för friare sexuella kontakter.

Redan 2003 lämnade tillverkaren, Barr Pharmaceuticals, in en ansökan till det amerikanska läkemedelsverket FDA. Men starkt motstånd från anti abort-grupper har försenat processen.

Plan B innehåller levonorgestrel och ska tas inom 72 timmar efter ett oskyddat samlag. Enligt de studier som ligger till grund för FDA:s godkännande minskar då risken med 89 procent för en oönskad graviditet. Ju tidigare tabletten tas desto bättre är effekten.