Biverkan av azatioprin förklarad

Det immunsuppressiva läkemedlet azatioprin, som bland annat används i samband med organtransplantation, kan hos vissa patienter ge allvarlig benmärgshämning. Forskare vid Uppsala universitet har i en artikel i tidskriften Molecular Pharmacology, visat att orsaken till att bara vissa patienter drabbas beror på skillnader i enzymuppsättning. Azatioprin aktiveras av olika glutationtransferaser som finns i kroppens celler. […]

25 aug 2006, kl 11:35
0

Det immunsuppressiva läkemedlet azatioprin, som bland annat används i samband med organtransplantation, kan hos vissa patienter ge allvarlig benmärgshämning. Forskare vid Uppsala universitet har i en artikel i tidskriften Molecular Pharmacology, visat att orsaken till att bara vissa patienter drabbas beror på skillnader i enzymuppsättning.
Azatioprin aktiveras av olika glutationtransferaser som finns i kroppens celler. Den farmakologiska effekten beror på frisättning av 6-merkaptopurin. Den skadliga effekten uppstår då patienter får en obalans i frisättningen av 6-merkaptopurin samt toxiska nedbrytningsprodukter.
Enligt Bengt Mannervik, som lett studien, kan resultatet ge viktig information för att biverkningarna ska kunna motverkas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng