Receptarieutbildningar får underkänt

Den kraftiga utbyggnaden av farmacevtutbildningarna de senaste åren har urlakat kvaliteten. Det konstaterar Högskoleverket i en ny rapport.

22 mar 2007, kl 11:55
0

Annons

Högskoleverket har granskat hela landets receptarie- och apotekarutbildningar. Och slutsatserna är dystra för i stort sett hela utbildningsfältet. Framförallt är det bristen på lärarkompetens som är problemet, Uppsala universitet är det enda lärosätet som inte behöver förstärka lärarkompetensen.

Särskilt receptarieutbildningarna får hård kritik. Både Luleå tekniska Högskola och Karlstad universitet får sin examensrätt ifrågasatt på grund av för dålig lärarkompetens.
– Vi fick problem när en lektor i samhällsfarmaci slutade för drygt ett år sedan. Sedan dess har rekrytering pågått och vi är i slutfasen av att anställa en ny lärare nu, säger Thomas Nilsson som är dekan vid fakulteten för teknik- och naturvetenskap på Karlstad universitet.  


 
Thomas Nilsson tror inte att de problem som Högskoleverket lyfter fram har påverkat de nuvarande studenternas kompetens.
– Nej, vi får snarare beröm för hur duktiga studenterna är när de är ute på praktik, säger Thomas Nilsson.


Men hur hänger det ihop med den kritik ni nu fått?
– Man kan ju ha olika synpunkter på vad en utbildning ska innehålla och det är klart att vi ska lyssna på Högskoleverkets bedömare som har en lång erfarenhet av det här. Men vi måste också se till hur det går för våra studenter och där ser vi inte några problem ännu så länge, säger Thomas Nilsson.


Både Karlstad universitet och Luleå Tekniska Högskola har nu ett år på sig att åtgärda de punkter som Högskoleverket kritiserat.


På Farmaciförbundet blir ordförande Carina Jansson mycket förvånad över Högskoleverkets kritik.
– Jag har inte hört några signaler tidigare på att det skulle vara problem på utbildningarna, varken från studenterna eller från apoteken som tar emot nyutbildade receptarier. Men det låter ju verkligen inte bra.


Farmaciförbundet har generellt sett varit för en utbyggnad av receptarieutbildningarna.
– Men det är klart att man blir lite oroad av en sådan här rapport. Om man inte kan anställa tillräckligt med kompetenta lärare så är det bättre om utbildningen finns på färre orter men med bra kvalitet, säger Carina Jansson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng