Annons

Reaktioner på pristagaren

? Vad kul! Vad glad jag blir, utbrister Bertil Fredholm, professor vid Karolinska Institutet när han får höra att John Daly tilldelats Scheelepriset. Det var utomordentligt välmotiverat att ge honom priset. Han är ju en mycket intressant person som har gjort en lång följd av verkligt fundamentala upptäckter. Han har också varit en inspirationskälla och […]

4 jul 2002, kl 19:34
0

? Vad kul! Vad glad jag blir, utbrister Bertil Fredholm, professor vid Karolinska Institutet när han får höra att John Daly tilldelats Scheelepriset. Det var utomordentligt välmotiverat att ge honom priset. Han är ju en mycket intressant person som har gjort en lång följd av verkligt fundamentala upptäckter. Han har också varit en inspirationskälla och en förebild för forskare i hela världen.
? Trots, eller kanske tack vare, att hans intresse framför allt rör biologiska verkningsmekanismer har John Daly själv tagit fram fler ?lead candidate drugs? än de flesta som forskar inom läkemedelsindustrin.


? Jag tycker väldigt mycket om John Daly, säger Stig Agurell, tidigare forskningschef och VD vid dåvarande Astra Läkemedel. Vi har haft kontakt och samarbetat under 25-30 års tid och han tillhör den grupp av ovanliga forskare som både är ytterst kunniga och samtidigt ytterst ödmjuka. John Daly har en mycket låg framtoning men har samtidigt en mycket stark integritet och är en person som på ett vänligt sätt alltid säger vad han tycker.
? Han har också en stark känsla för att dela med sig av sin kunskap och har bland annat tagit emot många forskare från tredje världen på sitt lab som han givit forskarutbildning.


? Jag har beundrat hans verksamhet under många år så jag hade inga svårigheter att stödja förslaget att ge honom Scheelepriset, säger Hans Selander, chef för Apoteket Produktion & Laboratorier, APL och likaledes ledamot av Scheelekommittéen. Han är ju en briljant forskare som håller en låg profil, helt enkelt en mysig kille.
? Jag gjorde min post doc under två år i hans laboratorium i Bethesda. Där satt denne världsberömde forskare i ett kontor som inte var mycket större än en gånger två meter. Han är enkel, konstruktiv och hjälpsam att ha som forskningshandledare.
? Sedan har han ju en sån bredd på sin forskning. Han har hållit på med metabolism, är en mycket duktig kemist, har studerat energiomsättningen och tagit fram bl a jonkanalsmodulerare från sin forskning på grodor. En oerhört fascinerande vetenskapsman.