Ras enbart bör inte styra val av blodtrycksterapi

En ny studie visar att ras fungerar dåligt som kriterium för val av blodtrycksläkemedel. Det finns stora variationer inom grupperna och behandlingsresultatet påverkas också av faktorer som ålder och kön.

15 jun 2004, kl 14:16
0

Annons

Det har länge verkat som om vissa blodtrycksläkemedel fungerar bättre än andra för personer av olika ras. Men forskare vid Wayne State University i Detroit, USA, som publicerade en studie i juninumret av Hypertension, menar att uppfattningen att använda ras som kriterium för val av terapi bör överges.
Studien baserades på data som samlats in vid en klinisk studie med ACE-hämmaren quinapril för att bestämma hur ras påverkar personernas svar på blodtrycksbehandlingen.
Forskarna fann att blodtryckssänkningen med quinapril i genomsnitt var större för vita än för svarta, men att det fanns stora variationer för båda grupperna. Andra variabler som ålder, kön och fetma stod för mycket av de visade rasskillnaderna.
Forskarna menar att få patienter med högt blodtryck har fått sina läkemedel tillräckligt utvärderade. När det ena läkemedlet inte gav resultat skrev man bara ut ett ytterligare för att nå målblodtrycket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng