Prozac godkänt för behandling av barn i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt SSRI-preparatet Prozac vid behandling av depression och/eller tvångssyndrom hos barn och ungdomar. Men patentet har gått ut och företaget har inga planer på att göra en europeisk ansökan.

20 jan 2003, kl 17:05
0

Annons

Prozac (fluoxetin), som i Sverige säljs under namnet Fontex är det första SSRI-preparat som godkänts för depressionsbehandling av barn och ungdomar.
Godkännandet baseras på två placebokontrollerade studier som båda visade på effekt. I en studie fann man tendenser till att ungdomar som behandlas med preparatet minskar i vikt och längd jämfört med placebogruppen. Läkemedelsföretaget har gått med på att göra en uppföljande studie för att se om barnens tillväxt också påverkas i ett längre perspektiv.
Företaget, Eli Lilly, har inga planer på att få medlet godkänt i Europa för den här gruppen.
? Nej, barn är en knepig grupp att behandla. Och för att göra en ansökan i Europa skulle det krävas europeiska studier som visar på effekt, säger Peter Norrman på Eli Lilly i Sverige.
Företagets patent på substansen gick också ut för en tid sedan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng