Professorer vill se satsning på toppforskare

För att kunna hävda sig i den globala konkurrensen måste Sverige satsa
på toppforskare. Det skriver sju professorer i en debattartikel.

3 feb 2012, kl 11:54
0

Annons

Astrazenecas besked om att lägga ner forskningsenheten i Södertälje har mötts av oro över den svenska medicinska forskningens framtid. Sju professorer som representerar Kungl vetenskapsakademiens vetenskapliga klass skriver i en debattartikel på DN debatt att det behövs omedelbara och specifika åtgärder för att Sverige ska kunna återta sin forskningsposition i världen.

Professorerna anser bland annat att merparten av forskningsanslagen ska ges till de skickligaste forskarna. Anslagen bör vara stora och långsiktiga, vilket kommer att innebära svåra prioriteringar. Det behöver också satsas mer på tydliga, attraktiva och konkurrensutsatta karriärvägar för unga forskare, och rörligheten bland svenska medicinska forskare måste stimuleras.

Professorerna uppmanar de framgångsrika universiteten att våga satsa på de mest talangfulla och ambitiösa forskarna. ?Genom att rekrytera starka forskare från andra miljöer och länder berikar man institutionerna och skapar en kreativ dynamik? skriver de.

De kritiserar också den bristande kliniska forskningen i Sverige, och menar att det behöver vara meriterande för läkare att också ha en forskarutbildning, bland annat vid chefstillsättning. Universitetssjukhusen måste se klinisk forskning som ett nödvändigt steg vid effektivisering och rationalisering av vården, skriver professorerna i debattartikeln.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng