Annons

Mykoplasma ökade antibiotikaförskrivningarna

Förskrivningen av antibiotika i Sverige minskade totalt under förra
året. Men ett utbrott av mykoplasmainfektioner ökade
antibiotikaanvändningen under slutet av året.

3 feb 2012, kl 11:11
0

Det var framför allt anvädningen av doxycyklin och makrolider, som används vid mykoplasmainfektioner, som ökade i slutet av 2011. Under det sista kvartalet ökade förskrivningen av dessa preparat med 52,3 procent i åldersgrupperna 7-19 år jämfört med sista kvartalet 2010, visar statistik från Smittskyddsinstitutet.

Den totala förskrivningen av antibiotika minskade något i Sverige under 2011 med 1,3 procent, från 390 till 385 recept per tusen invånare. Totalt använde 22,6 procent av alla Sveriges invånare antibiotika någon gång under förra året.
– Vi har haft en ökad förekomst av mykoplasma den senaste tiden som skulle kunna förklara en del av den ökade antibiotikaförbrukningen sista kvartalet. Samtidigt ska man komma ihåg att de flesta mykoplasmainfektioner ger lindriga luftvägsinfektioner och då behövs inte antibiotika, säger Christer Norman, allmänläkare vid SMI, i ett pressmeddelande.

Sverige har dock lyckats minska förskrivningen av antibiotika bland barn. I åldersgruppen 0-6 år sjönk förskrivningen med 9,2 procent. Den största minskningen är för luftvägsantibiotika, som också står för nästan 90 procent av alla antibiotikarecept till barn.
– Landstingen arbetar aktivt med olika insatser för att minska onödig antibiotikaförskrivning, bland annat vid självläkande luftvägsinfektioner. Det är positivt att insatserna verkar ge resultat, säger Anders Ternhag, överläkare vid SMI, i pressmeddelandet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng