Prisfall i Indien

Priset för läkemedel som bedöms viktiga i Indien kan minska med upp till 80 procent.

20 maj 2013, kl 10:19
0

Indiens nya program för priskontroll innebär att läkemedelspriserna för vissa av 350 läkemedel, listade som viktiga, minskar med upp till 80 procent, enligt Pharma Times.

Företag som planerar att sluta sälja läkemedel på grund av de sänkta priserna måste meddela regeringen beslutet åtminstone ett halvt år innan indragningen. Regeringen kan då kräva att företaget fortsätter produktionen under ett år om det är viktigt för folkhälsan.
Regeringen ska nu också kräva information från företagen om storleken på produktionen av de läkemedel som räknas som viktiga. Det kravet är ett svar på vissa företags strategi att inte tillverka de läkemedel som står under priskontroll.

Den nya indiska prisregleringen innebär, enligt de stora läkemedelstillverkarna, att priset för över hälften av 270 listade läkemedel kommer att sjunka med cirka 20 procent då det nya priskontrollsystemet införs. Men priset för vissa läkemedel, till exempel mot hiv kan bli 70 procent billigare. De största prissänkningarna kommer att ske på bland annat blodförtunnaren klopidogrel där priset beräknas sjunka med 88 procent.
Samtidigt kommer tillverkare av läkemedel som inte finns med på listan över viktiga läkemedel tillåtas att höja priset med 10 procent om året. Nya läkemedel som upptäcks och utvecklas i Indien ska kunna få dispens från priskontrollen i fem år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng