Annons
Precisionsläkemedel för barn ska tas fram
Foto: Mostphotos, Creative commons.

Precisionsläkemedel för barn ska tas fram

Uppsalaforskare har fått 7,5 miljoner för att skapa nya läkemedel för barn med bland annat cancer.

20 nov 2017, kl 09:15
0

Annons

Det unika bärarmaterialet Upsalite och ny teknik som 3D-skrivare ska användas när en forskargrupp i Uppsala ska utveckla individanpassade läkemedel för barn. Det treåriga forskningsprojektet går under namnet ”Personalized medications for children suffering from severe diseases” och leds av Christel Bergström, docent i galenisk farmaci på Biomedicinskt centrum. Projektet har tilldelats 7,5 miljoner från Familjen Erling-Perssons stiftelse.

Som Läkemedelsvärlden.se precis skrivit om är det en utmaning att få läkemedelsföretagen att utveckla nya läkemedel för barn. När det gäller läkemedel för barn med svåra diagnoser som cancer eller neurologiska sjukdomar är ofta varken dos eller läkemedlens utseende framtagna för att passa de yngsta.

Med bärarmaterialet Upsalite, som är en typ av mesoporös magnesiumkarbonat som en forskargrupp vid Uppsala universitet utvecklade 2013, kan en långsammare frisättning av läkemedel möjliggöras. Materialet kan även bära svårlösliga substanser så att de lättare tas upp i kroppen.

– Vår förhoppning är att kunna utveckla en teknik som möjliggör bättre anpassad dosering av läkemedel närmare patienterna, på vårdavdelningar eller i hemmet, säger Mattias Paulsson, apotekare på Akademiska barnsjukhuset och som ingår i forskargruppen, i ett pressmeddelande.

– Målet är att patienterna ska få en jämnare halt av läkemedlet i blodet och lägre risk för biverkningar, och slippa ta medicinen lika många gånger per dag.

Forskarna kommer att involvera patientorganisationer tidigt i utvecklingsarbetet, för att få patienternas synpunkter på bland annat läkemedlens utseende, färg och beredningsform.