Positivt om dagens apotek ? splittrat om framtidens

De flesta apotekskunder är nöjda med dagens situation och en knapp
tredjedel tror inte att omregleringen kommer att påverka deras
nuvarande inställning. Regeringen har nu fått de preliminära resultaten
av en undersökning om allmänhetens förhållande till apoteksmarknaden,
gjord av Konsumentverket.

10 jun 2008, kl 14:22
0

Konsumentverket har i samråd med Konkurrensverket låtit 3 000 personer mellan 18 till 85 år gamla svara på enkätfrågor om deras syn på dagens apoteksmarknad och vad de förväntar sig av omregleringen. Undersökningen ägde rum i april.
– Det främsta syftet har varit att skaffa underlag för att ha någonting att jämföra med vid en liknande undersökning framöver i samband med omregleringen ? för att då få en uppfattning om utvecklingen, säger Carl Magnus Berglund, utredare på Konsumentverket.

Patienter och konsumenter har fått ange hur de upplever tillgängligheten idag, genom att bedöma till exempel öppettider, lokaler, parkeringsmöjligheter, väntetider, ljudnivå, kösystem, sittplatser och betalningssystem. Även den läkemedelsinformation som ges och förtroendet för företaget Apoteket AB har värderats.
– Generellt tycker man att situationen är ganska bra. Till exempel anser omkring 90 procent att närheten till apoteken är bra eller mycket bra och för öppettiderna är motsvarande siffra cirka 80 procent, säger Carl Magnus Berglund.

Mellan 80 och 90 procent instämmer helt eller delvis i påståenden om att Apoteket bedriver en säker verksamhet med samhällsansvar, att företaget arbetar för patienter och konsumenters välbefinnande och att Apoteket inte säljer mer läkemedel än nödvändigt.

Inför omregleringen anger 30 procent av de tillfrågade att de inte förväntar sig vare sig en förbättring eller försämring av apoteksmarknaden. Bland de resterande tror ungefär lika många på en positiv som en negativ förändring överlag. Men omkring två tredjedelar befarar att informationen om receptbelagda läkemedel kommer att försämras. Framför allt äldre och äldre individer med funktionsnedsättningar är tveksamma till omregleringen.

Den slutliga rapporten om konsumentundersökningen förväntas bli färdig senast i oktober i år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng