Positivt från CHMP för två svenska läkemedelsbolag

Positivt från CHMP för två svenska läkemedelsbolag

Den europeiska läkemedelsmyndighetens expertråd förordar godkännande av två svenska läkemedel.

21 sep 2018, kl 14:44
0

Den europeiska läkemedelsmyndighetens expertråd, CHMP, rekommenderade vid sitt senaste möte godkännande av sammanlagt 13 nya läkemedel. Bland dem finns två läkemedel från svenska läkemedelsbolag.

Det ena är företaget Oasmias läkemedel Apealea, som baseras på en ny formulering av taxanen paklitaxel. CHMP rekommenderar att Apealea EU-godkänns för behandling vid det första återfallet av cancer i äggstockar, äggledare och bukhinna. Behandlingen ska ske i kombination med ett annat cytostatikum, karboplatin.

Rekommendationen baseras på att Apealea i kombination med karboplatin har visats kunna förlänga den progressionsfria överlevnaden vid de aktuella cancerformerna.

Apealea är sedan tidigare godkänt i Ryssland. Oasmia lämnade in ansökan om EU-godkännande redan 2016 och turerna har varit flera, men nu kommer alltså rekommendationen från CHMP.

Det andra svenska läkemedlet som får CHMP-rekommendation är företaget Camurus behandling mot opiodberoende, Buvidal (buprenorfin). Läkemedlet ges som injektioner och kan under beroendebehandling fungera som ett substitut för opioider.

Buvidal innehåller samma aktiva substans som det välkända beroendeläkemedlet Subutex, men skillnader i styrka och administreringssätt gör Buvidal mer långtidsverkande .

De formuella besluten om EU-godkännande fattas av EU-kommissionen, som brukar följa CHMP:s rekommendationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng