Annons

Polsk mutaffär för GSK

GlaxoSmithKline har nu drabbats av sin tredje mutaffär, den här gången i Polen.

15 apr 2014, kl 10:58
0

Annons
Kina, Irak och nu Polen, mutaffärerna fortsätter att förfölja GSK. Polen är det senaste slaget mot företagets VD Andrew Wittys försök att förbättra företagets image.

De polska anklagelserna om mutor kommer inte enbart från anonyma källor, för BBC beskriver en tidigare representant för företaget hur mutandet gått till. ”Vi betalar läkare, de ger oss recept. Betalar vi dem inte ser vi inte några recept på våra läkemedel”

Enligt en polsk åklagare har läkare på vårdcentraler accepterat kontanter från GSK som ersättning för påstådda utbildningskostnader. Men pengarna var enligt åklagare egentligen dåligt förklädda mutor.
Enligt GSK kan de här felaktiga utbetalningarna härledas till en anställd som enligt företaget har fått en skarp reprimand för tilltaget.

I Kina anklagas GSK för att ha betalat ut närmare 490 miljoner dollar till läkare via ett reseföretag. Mer än ett dussin av företagets anställda har gripits. I Irak ska företaget ha anlitat läkare som försäljare samtidigt som läkarna fortsatt sin statliga anställning.