EMA kollar hostmedicin

Hostmediciner med bromhexin och ambroxol ska granskas av den europeiska myndigheten.

16 apr 2014, kl 08:14
0

Annons

Rapporter om allergiska reaktioner får EMA att granska hostmediciner.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har påbörjat en granskning av hostmediciner som innehåller bromhexin och ambroxol. Anledningen är att det kommit rapporter om allergiska reaktioner vid användning.

Det är den belgiska läkemedelsmyndigheten som kommit med begäran om granskningen. De har sett en ökning av rapporter om biverkningar i form av allergiska reaktioner, i vissa fall allvarliga. Ambroxol har också kopplats till allvarliga hudbiverkningar.

I Sverige ingår ambroxol i läkemedlen Mucoangin och Rexambro som används för att lindra smärta vid akut halsont. Bromhexin ingår i Bisolvon, Bromhex och Bromhexin Apofri som är godkända för behandling av hosta med segt slem och i läkemedlet Mollipect. Flera av dessa läkemedel är godkända för barn.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng