Annons

Pfizer tvingade Nigeria lägga ned stämning

För att förmå Nigeria att lägga ned stämningen om otillåtna försök på barn skaffade Pfizer fram dokumentation som anklagade statsåklagaren för korruption. Det visar dokumentation som Wikileaks offentliggjort.

13 dec 2010, kl 17:32
0

Läkemedelsföretaget Pfizer skaffade med hjälp av detektiver fram dokument som visade att den nigerianske statsåklagaren var korrumperad. Skälet var att med korruptionsanklagelserna tvinga den nigerianska regeringen att lägga ned åtalet mot företaget för att utan tillstånd ha bedrivit läkemedelsförsök på barn. Det visar dokument från den amerikanska ambassaden i Nigeria som offentliggjorts av Wikileaks.

Läkemedelstestet gjordes
på 200 barn under en meningitis-epidemi i den nordliga delen av Nigeria 1996, en av de största epidemierna i modern tid. Under tre månader registrerade myndigheterna över 100 000 fall varav närmare 12 000 dog.
Under utbrottet testade Pfizer en ny medicin, Trovan, som jämfördes med Ceftriaxon som då var den effektivaste behandlingen på marknaden. Av de 100 barn som fick den nya medicinen dog fem i den andra gruppen sex. För Pfizer var det ett bra resultat. Men senare kom försöket att ifrågasättas, bland annat för att föräldrarna inte informerats, men också för att dokumentationen var tvivelaktig. Bland annat Läkare utan gränser kritiserade företaget för att mitt under epidemin dra igång ett försök med tabletter när standardbehandlingen var injektioner.
I början av 2000-talet blev läkemedelsförsöket rättssak både i USA och i Nigeria. I USA pågår fortfarande ett mål.

Det finns i de
offentliggjorda dokumenten inget som belägger att den nigerianska regeringen skulle ha gett efter på grund av korruptionsanklagelser. Men Pfizer och de nigerianska myndigheterna enades och uppgörelsen är hemlig.
I Europa blev Trovan aldrig godkänt pågrund av risk för leverskador.