Annons
Plegridy mot ms subventionerat
Foto: Istockphoto

Plegridy mot ms subventionerat

Ett nytt läkemedel mot ms som innehåller interferon kan tas mer sällan och ingår nu i högkostnadsskyddet.

11 jun 2015, kl 09:30
0

Annons

Plegridy, som innehåller den aktiva substansen peginterferon beta-1a, bedöms av TLV som ett preparat för första linjens behandling mot ms. Läkemedlet kan ges till vuxna med ms där sjukdomssymtomen kommer i skov.

TLV har bedömt att Plegridy är kliniskt jämförbart med de interferon beta-preparat som redan finns inom subventionen. Mest kostnadseffektivt är däremot Extavia som har lägst pris i gruppen enligt TLV.

Genom att den aktiva substansen interferon beta-1a har pegulerats kan läkemedlet ges mer sällan. Det stannar kvar i cirkulationen en längre tid genom modifieringen och därför räcker det med att ta en dos varannan vecka. Det finns också en minskad risk för att patienten utvecklar antikroppar mot läkemedlet genom peguleringen vilket annars kan vara ett problem med liknande behandlingar. Bolaget menar att risken för antikroppsutveckling är så liten att patienter inte behöver göra de provtagningar som annars är ett måste.

Plegridy tas som subkutana injektioner av patienten själv genom en injektionspenna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng