Fler möjliga indikationer för Cosentyx

IL17-hämmaren Cosentyx som är godkänd mot psoriasis fungerar också mot ankyloserande spondylit.

11 jun 2015, kl 10:53
0

Novartis vill utvidga användningen av den nya IL17-hämmaren sekukinumab som nyligen godkändes för behandling av psoriasis i både Europa och USA. Marknadsnamnet vid den indikationen är Cosentyx. I Japan är läkemedlet även godkänt för psoriasisartrit och bolaget siktar på att fler marknader ska ge klartecken för behandling av ledinflammationen.

Nu har en klinisk studie redovisats där substansen testats på patienter med ankyloserande spondylit. Bland patienterna som fått läkemedlet hade 74 procent en signifikant förbättring av sina kliniska symtom efter ett års behandling. I fas III-studien ingick 219 patienter som fick antingen en eller två doser av läkemedlet och en grupp som fick placebobehandling.

En tidigare gjord studie visade på bra resultat efter 16 veckors behandling och att förbättringen gick att se redan efter en veckas terapi.

Biverkningarna som noterades var desamma som man sett då läkemedlet testades mot psoriasis och visade sig som övre luftvägsinfektioner eller huvudvärk.

Fler läkemedelsbolag har IL17-hämmare på gång men problem finns på vägen. Nyligen hoppade Amgen av ett samarbete med Astrazeneca för utvecklingen av brodalumab efter att man noterat ett ökat antal självmordstankar bland försökspersonerna.

Den inflammatoriska ledsjukdomen ankyloserande spondylit kallades tidigare för Bechterews sjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng