Annons

Pharmacia storsatsar på bioteknik i Strängnäs

Pharmacia, som på senare tid sålt ut stora delar av sina svenska verksamheter, satsar nu troligen på två nya anläggningar för bioteknisk produktion i Strängnäs.

21 feb 2002, kl 20:29
0

Annons

Strängnäs verkar i hård konkurrens dragit det längsta strået när Pharmaciakoncernen nu beslutat var man ska projektera för nya bioteknologiska produktionsenheter.


Miljardsatsning


Företaget har beslutat att satsa 100 miljoner kronor på detaljprojektering för två nya anläggningar i den sörmländska kommunen.
? Även om det inte är helt klart att fabrikerna hamnar här är detta en stark signal på att så blir fallet. Det handlar dels om en ny anläggning för produktion av Genotropin, dels en multiproduktionsanläggning för tillverkning av flera bioteknologiska produkter som för närvarande befinner sig i pipeline, säger Anders Hallström, investeringsansvarig vid Pharmacia i Strängnäs.
? Det är strategiskt viktigt för Pharmacia att vara en aktör på det expansiva bioteknikområdet, och nu blir Strängnäs alltså Pharmacias centrum för bioteknik. Det är fantastiskt roligt att se nära två års planeringsarbete bära frukt på detta sätt.
Miljardsatsningen beräknas ge 70-90 nya jobb och utgör en kontrast både till den senaste tidens företagsnedläggningar i Sverige och Pharmacias tidigare utförsäljningar av svenska verksamheter.


Tidsvinst


Inför projekteringsbeslutet genomfördes ett antal inspektioner av internationella konsultfirmor och interna inspektionsteam i Strängnäs. En grupp projektansvariga har också flera gånger presenterat Strängnäsalternativet för företagsledningen i USA.
Andra möjliga etableringsorter var bland annat lågskattelandet Irland och Singapore, där staten ger omfattande subventioner vid nyetableringar.
? Det som vägde över till Strängnäs fördel var vår erfarenhet och kompetens, som gör att företaget kan tjäna uppemot fem år. Vi har erfarenhet av bioteknologisk produktion sedan 1987, säger Anders Hallström.
De två nya anläggningarna beräknas ? om allt går i lås ? att stå färdiga våren 2005.
Sedan i höstas pågår dessutom uppförandet av en serviceanläggning för 65 miljoner kronor i Strängnäs.