Pfizers vd kallad vittna i Champixmål

Rökavvänjningsmedlet Champix har hamnat i blåsvädret i USA. En domstol i Alabama har nu kallat Pfizers vd Ian Read att vittna i ett mål om biverkningar.

21 nov 2012, kl 10:03
0

Det är en man i delstaten Alabama som säger sig ha drabbats av så svåra psykiatriska biverkningar efter att ha använt rökavvänjningspreparatet Champix (vareniklin) att han behövde läggas in på sjukhus. Rättegången startar den 22 januari i en domstol i Florence, Alabama, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Pfizer har varit inblandade i flera fall i USA där användare menar att de drabbats av svåra biverkningar som depression efter att ha behandlats med Champix. Till den aktuella rättegången har förutom vd Ian Read, två andra chefer från företaget kallats.

Champix godkändes inom EU 2006 och bara de första åren kom ett stort antal rapporteringar om psykiatriska biverkningar till myndigheterna. Både inom EU och i USA finns information i produktresuméerna om att det förekommit fall av depression, självmordstankar, och självmordsförsök hos patienter som tar medlet.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng