Meta-analys avfärdar risker med Champix

Den hittills största litteraturstudien om Champix visar inte på någon ökad självmordsrisk.

20 mar 2015, kl 08:52
0

Tidskriften BMJ publicerade en studie som avfärdar de flesta riskerna med rökavvänjningspreparatet Champix, vareniklin, bara några dagar efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA utökat sina varningstexter.

Forskare från Bristol sammanställde 39 studier om substansen vareniklin med totalt 10 800 deltagare. 5 800 personer hade tagit maxdosen på 1 milligram 2 gånger dagligen och dessa jämfördes med personer som fått placebo.

Det gick inte att se något ökat självmordsbeteende bland Champix-användarna och inte heller fler depressioner eller ökad dödlighet. Det gick inte heller att göra några kopplingar till självmord eller depressioner från medicinen, som kunde härledas till ålder, kön, etnicitet eller närvaro eller frånvaro av tidigare psykisk sjukdom. Om studierna var finansierade av läkemedelsbolaget påverkade inte heller dess resultat.

Läkemedlet gav däremot en ökad risk för sömnstörningar av olika slag men detta är känt sedan tidigare och ingår i dagens patientinformation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng