Svårt att studera insulinpumpars säkerhet
Foto: Istockphoto

Svårt att studera insulinpumpars säkerhet

Det saknas sammanhållen information för att säkert analysera eventuella risker med insulinpumpar menar diabetesorganisationer.

19 mar 2015, kl 14:45
0

Insulinpumpar används av ett ökande antal diabetiker och då främst bland de med typ 1-diabetes.

Det anses säkert att använda insulinpump men om de inte fungerar fullt ut kan det innebära en fara för patienten. Driftstörningar når i regel tillverkarna men det kan vara svårare för utomstående, till exempel forskare, att ta del av en samlad information. I USA samlas driftstörningsinformation hos FDA, men rapporteringen varierar stort mellan olika producenter. I EU samlas information i en databas som är stängd.

Nu vill experter from the American Diabetes Association tillsammans med European Association for the Study of Diabetes att rapporteringen om pumparna säkerhet ska organiseras på ett sätt som ökar transparensen. Med hjälp av mer tillgänglig data kommer det också gå att bedriva forskning om pumparnas säkerhet och nytta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng