Kräver id för att sälja billigare hepatit-C medicin

Gilead kräver identifikationspapper för patienterna i låginkomstländer för att de ska få rabatterat Sovaldi.

19 mar 2015, kl 12:29
0

Gilead har tecknat avtal med 11 generikabolag som ska sälja billiga varianter av hepatit C-medicinen Solvaldi i 91 stycken låginkomstländer. Nu anklagar Läkare utan gränser bolaget för att användandet av behandlingen begränsas.

Enlig organisationen kräver bolaget bevis för medborgarskap på patienterna om de ska få medicinen. Uppgifter om var patienten bor behövs också, enligt uppgifter i FiercePharma. Gilead vill på detta vis förhindra att lågkostnadsmediciner sprider sig till de 50-talet länder där priset hamnat på en mellannivå, till exempel Kina, Thailand och Argentina.

Organisationen Läkare utan gränser menar att identitetskravet för det första kränker patienterna integritet, men framförallt förhindrar att flyktingar, migranter och andra utsatta individer får någon behandling alls.

Gilead vill att medicinburkarnas streckkoder registreras och kopplas ihop till patienten och att man inte får en ny burk innan den gamla lämnats in.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng