Stent med läkemedel kan ersätta operation

Stent med läkemedel kan ersätta operation

Att via kateter sätta in en läkemedelstäckt stent är lika effektivt som att göra kranskärlsoperation.

19 mar 2015, kl 08:12
1

New England Journal of Medicine har publicerat en studie där 9000 patienter genomgick en kranskärlsoperation på grund av förträngningar i kärlen. En lika stor grupp av deltagare fick istället en stent insatt på platsen för förträngningarna och denna var täckt med läkemedlet everolimus. Läkemedlet förhindrar att det blir inflammation runt stenten och minskar också risken för ärrbildning, vilket ibland setts som långtidsbiverkan vid användningen av den första generationens stentar.

Vid tre års uppföljning visade det sig att det hade gått lika bra för dem som bara fick en stent insatt istället för att genomgå det stora ingreppet som kranskärlskirurgi innebär. Dödligheten var lika i båda grupperna.

Undersökningen gjordes som en registerstudie där deltagarna hade kärlsjukdom som angripit flera kranskärl. Som väntat gick det bättre under de första 30 dagarna efter ingreppen för de individer som fick en stent insatt genom det mycket mindre ingreppet. Men att långtidsresultatet blev lika bra för grupperna har inte visats i tidigare studier.

Studien sponsrades av Abbott Vascular som är en av de två bolagens som tillverkar everolimus-täckta stentar.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. I sammanhanget är det värt att nämna att samma tidsskrift (NEJM) för knappt 2 veckor sedan publicerade en randomiserad multicenterstudie som visade en signifikant högre risk för negativa kardiovaskulära händelser hos dem som fått andra generationens läkemedelsstent jämfört med de som genomgått kranskärlskirurgi, efter såväl 2 år som vid uppföljning efter cirka 5 år. En randomiserad studie har ett betydligt högre vetenskapligt värde än en registerbaserad observationsstudie.

    Se https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1415447

    /
    Jonas Eriksson
    ST-läkare och med dr

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng