Risker med höga doser ibuprofen

Höga doser av ibuprofen ger en ökad risk för hjärt- och kärlbiverkningar enligt en analys från PRAC.

15 apr 2015, kl 07:02
0

Att använda den smärtstillande substansen ibuprofen i höga doser, mer än 2400 milligram per dygn, innebär en viss risk för hjärtkärlbiverkningar, såsom hjärtinfarkt och stroke. Detta konstaterar den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, PRAC. Man har gjort en analys av ett flertal tillgängliga studier av ibuprofen och kommittén anser dock att nyttan av preparatet överstiger riskerna vid en vanlig dosering. Den högsta godkända receptfria dosen är på 1200 milligram per dygn.

Däremot bör läkemedlet inte ges i högre dos till patienter som har tidigare hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom bör eventuella riskfaktorer för hjärtkärlbiverkningar bland patienterna värderas innan någon sätts in på långtidsbehandling. Det finns över 20 preparat på den svenska marknaden som innehåller ibuprofen.

PRAC har dessutom kommit fram till att det kan förekomma en interaktion mellan ibuprofen och acetylsalicylsyra, ASA, när detta medel används för att minska risken för stroke eller hjärtinfarkt. Ibuprofen minskar den antikoagulerande effekten av ASA i laboratoriestudier, men den kliniska effekten av en interaktion är ännu inte helt klarlagd.

Risker finns också vid högre doseringar av dexibuprofen vilket är en variant av substansen och då i doser över 1200 milligram.

Nu bör produktresuméerna för alla preparat uppdateras anser PRAC och har skickat ärendet vidare till en koordinationsgrupp, CHDh, som ger ett slutligt utlåtande innan ett EU-beslut fattas.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng