Peter Rost får stöd av professor i endokrinologi

Om Pfizer sparkar Peter Rost för hans engagemang mot illegal förskrivning av tillväxthormon är jag oerhört bekymrad. Det säger professorn i endokrinologi i Göteborg Bengt-Åke Bengtsson.

6 dec 2005, kl 13:38
0

Annons

? Om det är skälet till att Peter Rost nu får sparken är jag på ren svenska rosenrasande. Den illegala förskrivningen är något jag själv agerat mot i flera år.

Bengt-Åke Bengtsson är en av Sveriges ledande experter på tillväxthormon.

För två år sedan stämde Peter Rost Pfizer, där han själv var anställd, bland annat för att man ska ha sålt tillväxthormonet Genotropin till läkare och kliniker som tar emot äldre patienter som vill hålla sig unga. Enligt Peter Rost ska företaget ha tjänat upp emot en halv miljard svenska kronor om året på detta.
Pfizer hävdar att man nu har rensat upp i den illegala försäljningen.

I förrgår kom så beskedet att den amerikanska staten inte kommer att gå vidare med en rättegång med Peter Rost som huvudperson. Samma dag fick Peter Rost sparken från företaget.

? Sverige leder forskningen när det gäller tillväxthormon. Jag har arbetat mycket för indikationen tillväxthormonbrist hos vuxna, som är ett tillstånd man får om man har en hypofyssjukdom, säger Bengt-Åke Bengtsson.

Men Bengt-Åke Bengtsson har blivit mycket störd över hur en del velat tolka hans data.

? På så kallade antiåldrande-möten i USA har mina data extrapolerats. Man tror att man kan översätta våra data om tillväxthormonbrist hos vuxna direkt till det normala åldrandet.

Idag finns inga studier som visat att man med tillväxthormon påverkar det naturliga åldrandet. Bengt-Åke Bengtsson hänvisar också till en artikel i den vetenskapliga tidskriften JAMA där det påpekas att det är en kriminell handling att förskriva tillväxthormon på icke godkända grunder.

? För ett antal år sedan konfronterades jag med uppgiften att man ville inkludera så kallade anti ageing-patienter i vår stora databas som innehåller mycket bra data om hypofyssjuka patienter som får tillväxthormon. Vi vägrade och fick också stöd från Pharmacias dåvarande ledning som agerade helt korrekt.

? Peter Rost var också med och städade upp i den där dyngan.

Men sedan köpte Pfizer Pharmacia.

? Om man kickar Peter Rost för att han grävt upp den här dyngan så tycker jag det är fel. När man hittar en ärlig person inom läkemedelsindustrin bör man stödja honom.

? Men jag förstår inte att han orkar, säger Bengt-Åke Bengtsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng