Pengar till pandemiforskning

På senare tid har man sett en ökad resistensutveckling mot influensaläkemedlet Tamiflu. Nu ska forskare studera det närmare.

27 nov 2008, kl 11:34
0

Forskningsrådet FORMAS har beviljat 5,9 miljoner kronor till ett projekt som ska undersöka resistensutvecklingen hos influensavirus och hur läkemedlet Tamiflu beter sig i miljön.

Många länder, bland annat Sverige, lagrar Tamiflu för att ha något i beredskap vid en framtida influensapandemi. På senare tid har man sett en ökad resistensutveckling mot läkemedlet, bland annat för att de används också mot vanlig säsongsinfluensa.
Forskare från universiteten i Uppsala och Umeå, och Karolinska Institutet ska kombinera miljökemi, virologi och kunskaper om infektionssjukdomar.

Bland annat ska nedbrytningen av Tamiflu i reningsverk kombineras med en undersökning av halterna ute i miljön. Den undersökningen görs i Japan eftersom landet har den största förskrivningen av vanlig säsongsbunden influensa. De svenska forskarna samarbetar med Kyoto universitet.
De uppmätta nivåerna i miljön ska sedan användas i en gräsandsbaserad modell för att studera utvecklingen av Tamifluresistens i virus, eftersom gräsänder är den naturliga källan till alla influensavirus.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng