Patientperspektiv saknas i riktlinjer.

Ofta glöms patientperspektivet bort när Socialstyrelsen tar fram riktlinjer för vården.

24 apr 2013, kl 14:07
0

När Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för vården borde myndigheten bli bättre på att ta  patientens perspektiv. Det anser Riksrevisionen.

Riksrevisionen har gått igenom samtliga Socialstyrelsens tolv dokument med riktlinjer för vården.
– Av de tolv kunskapsdokumenten är det bara tre som har rekommendationer inom samtliga dimensioner av patientperspektivet. Det är riktlinjerna för bröst-, kolorektal och prostatacancer, stroke och riktlinjerna för depression och ångestsyndrom, säger Ann-Christin Johnreden som varit projektledare för Riksrevisionens rapport.

Av totalt 2 700 rekommendationer i de tolv dokumenten finns det mycket få som till exempel syftar till att göra vården mer tillgänglig, påpekar Riksrevisionen. Nio av riktlinjerna saknar helt sådana rekommendationer, även rekommendationer som handlar om känslomässigt stöd och anhöriga som en resurs är dåligt representerade i riktlinjerna tycker granskarna.

Riksrevisionens egna rekommendationer till Socialstyrelsen är att utveckla metoder för att bättre ta tillvara patienternas synpunkter. Myndigheten behöver också ta ett större ansvar för att riktlinjerna verkligen når ut till mottagarna. Bättre uppföljning är ett tips från revisorerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng