Patenträttigheter ska inte gå före hivbekämpning

Billiga kopior av läkemedel mot hiv, tuberkulos och malaria bör få ersätta dyra patenterade läkemedel i utvecklingsländer. Europaparlamentet har antagit en ändring i ett avtal om äganderätt så att bekämpning av allvarliga sjukdomar ska prioriteras framför företags patenträttigheter.

26 okt 2007, kl 19:21
0

En klar majoritet i parlamentet röstade för en ändring som sätter kampen mot sjukdomarna före företagens patenträttigheter. Syftet är att utvecklingsländer ska få köpa eller producera kopior av patenterade läkemedel.

Tillägget i Världshandelsorganisationens avtal TRIPS om äganderätt har tidigare endast accepterats av elva länder, men nu tillkommer alltså de 27 medlemsländerna i EU.
Redan tidigare har utvecklingsländer haft rätt att köpa eller producera generiska kopior av patenterade läkemedel, men det har inte använts särskilt mycket. Tillägget till TRIPS som nu antagits innebär att den rättigheten permanentas. En person i Europaparlamentet säger till Läkemedelsvärlden att det här gör att möjligheten kommer att användas mer.

Den svenska europaparlamentarikern Anders Wijkman (kd) välkomnar beslutet.
? Det här är en gammal strid mellan vissa läkemedelsföretag på ena sidan och non-governmental organizations och u-landsregeringar på andra sidan. Nu har man kommit fram till en kompromiss och det kommer att öka tillgången på läkemedel i fattiga länder, säger Anders Wijkman.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng