Pfizer sänker dyrt vaccin med sex procent

Efter kritik om det höga priset friserar Pfizer kostnaden för sitt pneumokockvaccin.

28 jan 2015, kl 08:49
0

I förra veckan publicerade Läkare utan gränser sin rapport som visar att det idag kostar 68 gånger så mycket att vaccinera ett barn i utvecklingsländer än vad det gjorde 2001.

Pnuemokockvaccin står för 45 procent av den totala kostnaden för de tolv vaccin som ingår i grundskyddet enligt rapporten.

Vaccinföretagen GSK och Pfizer uppmanades av Läkare utan gränser till att sänka priset på pneumokockvaccinet för de tre doser som krävs för ett fullgott skydd till fem dollar för de fattigaste länderna.

Efter ett möte med den globala vaccinationsalliansen, GAVI, har Pfizer bestämt att sänka vaccinpriset, från 9,9 dollar till 9,3, alltså med 6 procent. GSK yrkade på att vaccinpriserna för de fattigaste länderna skulle frysas under de kommande tio åren.

Läkare utan gränser menar i en kommentar till PharmaTimes att Pfizer borde kunna sänka priset mer. Detta med tanke på att företaget under fyra år haft inkomster på 24 miljarder kronor från pneumokockvaccinet. Man vill också se en ökad transparens för att bolagen ska visa vad det kostar för att forska fram ett vaccin, utveckla och tillverka det. På så sätt skulle diskussioner om priser kunna göras mer seriösa, menar organisationen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng